Development Jarno Widar triomfeert in Giro Valle d'Aosta

Jarno Widar heeft zijn ritzege beet. Na zijn derde plaats in de loodzware etappe van gisteren, triomfeerde Widar vandaag solo in de Giro Valle d'Aosta. Hij wordt zo de nieuwe leider in het algemene klassement.
Race 20 juli 2024

Niets moest, alles mocht en een etappe pakken zou mooi zijn. Dat was het doel dat sportdirecteur Wesley Van Speybroeck voor deze Giro Ciclistico della Valle d'Aosta-Mont Blanc voor ogen had. Met nog twee overgebleven renners geen gemakkelijke opdracht, maar vandaag was het prijs in Italië. Het peloton kreeg alweer bakken klimwerk op het bord: het trio Col d’Arlaz (7,4 km aan 8,7%), Col Tsecore (9,8 km aan 7,9%) en Col de Joux (6,7 km aan 6,9%) bracht kansen genoeg om het verschil te maken.

"Het was een bijzonder zenuwachtige rit, iedereen wilde vechten om in die vroege vlucht te geraken", vertelt een dolgelukkige Jarno Widar. "Ongeveer 20 renners geraakten weg, met daarin ook één van de mannen die voorop stonden in het algemeen klassement. Kamiel Eeman heeft zich toen op kop gezet voor mij. Hij zette me af aan de voet van de eerste klim en toen ben ik zelf beginnen beuken. Ik ben voortdurend mijn eigen tempo blijven rijden en dat was genoeg om aan te sluiten bij de rest."

In de oplopende slotkilometer rolde Widar de overgebleven vluchters op om vervolgens solo aan te komen. Hij kwam uiteindelijk 9 seconden voor de rest aan en wordt de nieuwe leider in het algemene klassement. Hij neemt de leiderstrui over van Ludovico Crescioli, die meer dan vier minuten later pas over de meet bolde. "Geel was niet het doel, maar we zullen er morgen alles aan doen om die trui te verdedigen. We zijn maar met z'n tweeën meer, maar we zijn allebei sterk. De slotklim is lastig genoeg om nog een verschil te kunnen maken."

 

Foto: Giro della Valle d'Aosta