ProTeam Sébastien Grignard over zijn eerste Tour de France

Sébastien Grignard droomde er altijd van om deel te nemen aan de Tour de France. De 25-jarige renner van Lotto Dstny is aan het werk in dezelfde grote wielerwedstrijd als zijn vader Sixte, die er technisch coördinator is voor de Belgische televisie.
Race 18 juli 2024

"Onze Tour is tot nu toe goed verlopen denk ik, we behaalden goede resultaten met de ploeg. Het eerste doel met Arnaud (De Lie) was dat hij ervaring opdoet, en ik denk dat we dat kunnen afvinken. Het niveau is heel hoog, dat maakt het zo lastig.”

Sébastien Grignard nam vorig jaar deel aan de Vuelta, zijn eerste grote ronde. “Andreas (Kron) won daar de tweede etappe, we hadden meteen een overwinning en daardoor viel de druk ook van ons af. Natuurlijk willen we hier ook winnen, maar we wisten dat het voor Arnaud zijn eerste grote ronde was en met Maxim hadden we pech omdat hij afgelopen maandag covid-positief naar huis moest.”

Grignard droomde ervan ooit deel te nemen aan La Grande Boucle. “Mijn vader Sixte is technisch coördinator bij de RTBF, hij is nu bezig aan zijn 25ste Tour de France, maar hij volgt voor zijn werk ook heel wat andere sporten. Ik denk dat mijn ouders erg trots op mij zijn, ze lieten mij mijn droom waarmaken. Ik zag mijn vader een paar keer aan de finish, maar hij is niet altijd aan de finish en is altijd druk bezig. Ik zag ook al andere familie en mijn vriendin. Met de Tour ben je bijna vier weken van huis, het is leuk om af en toe wat bekende gezichten te zien.”

"Vandaag is onze laatste kans om echt een mooi resultaat te pakken. Het weekend zal te zwaar en voor de klassementsjongens zijn. Victor (Campenaerts) of Brent (Van Moer) kunnen misschien proberen mee te gaan in de ontsnapping. Ik vind het jammer dat we zondag niet de traditionele sprintetappe in Parijs hebben, het is mentaal anders omdat we nu geen echt doel meer hebben in het weekend. Nu gaat het meer om overleven.”

"Natuurlijk wil ik mijn eerste Tour de France uitrijden. Ik voel me moe, maar het is nog steeds oké om al de derde week te zijn. Ik kijk er nu naar uit om naar huis te gaan en iets zonder koolhydraten te eten. Een goede pizza of frietjes, iets lekkers. Ik kijk uit naar de rust en het niets doen. Ik zal alle fans, de bijzondere sfeer, maar ook de ervaring die ik in deze Tour heb opgedaan, herinneren. Ook de Grand Départ in Firenze was indrukwekkend. Het is de Tour, en dat is gewoon bijzonder.”

 

Foto's: PhotoNews