Algemeen Arnaud De Lie, 1 dag voor Le Grand Départ: "Heel nieuwsgierig naar wat ik kan leren in dit circus."

De Belgische driekleur blinkt om zijn schouders, Arnaud De Lie (22) is nu helemaal klaar voor Le Grand Départ in Firenze. Zijn allereerste. "Dit wordt een leerschool van drie weken, ik ben heel benieuwd naar dit circus."
Race Tour 28 juni 2024

"Het verschil tussen een massasprint op het Belgisch kampioenschap en een massasprint in de Tour de France? Phoeh, ik denk dat het hier next level wordt", blikt Arnaud De Lie vooruit. "Op het BK kon ik Jasper Philipsen verslaan. Kan ik het hier nog eens opnieuw, dan mag je er zeker van zijn dat ik dicht bij de overwinning zit. Want Jasper zal hier nog meer op scherp staan. Élke sprinter staat hier in zijn allerbeste vorm aan de start."

De kersverse Belgisch kampioen staat voor zijn allereerste Tour de France. Hij mocht gisteren zijn gloednieuwe Belgische trui voor het eerst showen tijdens de ploegenpresentatie in Firenze. "Ik ben heel benieuwd naar het hele circus. Je voelt nu al aan alles dat dit anders is dan alle andere wedstrijden. Ik wil hier vooral ervaring opdoen. Dit is niet alleen mijn eerste Tour, maar ook mijn eerste wedstrijd die drie weken zal duren. Het wordt zaak om net op het juiste moment- voor een sprintersetappe dus- over de goede benen te beschikken, bijvoorbeeld. Alleen al daarover wil ik bijleren. In de Tour de Suisse kon ik al proeven van de bergen, maar nu trek ik voor het eerste het echte hooggebergte in. En dan weet je dat je als sprinter zal afzien. In Zwitserland klom ik best goed. Ik zat uiteraard niet in de eerste groep, maar toch telkens in de tweede of derde. Het zal er dus neerkomen om zo min mogelijk energie te verdoen om op het juiste moment te kunnen pieken."

De Tour eindigt dit jaar in Nice en niet op de iconische Champs-Élysées. Dat is niet meteen het gedroomde scenario voor de sprinters van het pak, die traditioneel dromen van winst in Parijs op de slotdag van de Tour. " Daar ben ik eigenlijk niet mee bezig. De laatste week is bijzonder zwaar en ik wil er vooral alles aan doen om mijn eerste Tour de France uit te rijden. Stop ik na twee weken, dan verlies ik ook een kans om die ervaring van die complete ronde op te doen. Wil je vooruitgang maken, dan moet je soms door de zure appel heen bijten. Dus laat het dan vooral een doel zijn om in Nice te finishen. Het is ook de reden waarom ik bijvoorbeeld niet met de groene trui bezig ben. Ik weet uiteraard dat er twee ritten zijn waar ik zeker mijn slag kan slaan. Maar wat is de kans? Natuurlijk mag je dromen, maar je moet ook realistisch zijn en met de voetjes op de grond blijven. Letterlijk àlles moet mee zitten om hier te kunnen winnen."

 

 

Foto's: PhotoNews