ProTeam Maxim Van Gils, 2 dagen voor de Grand Départ: "De sfeer is goed en ik kijk er echt naar uit."

Nog twee keer slapen en dan is het eindelijk weer zover: 't Is tijd voor de Tour de France. De Tourkoorts stijgt en dat voelt ook Maxim Van Gils (24). "Het eerste weekend is wel wat voor mij", blikt hij vooruit.
Race Tour 27 juni 2024

"We staan hier met een hele fijne ploeg aan de start. Arnaud De Lie zit op een wolk na zijn Belgische titel. Hij staat voor zijn eerste Tour, voor het eerst kan hij zich echt meten in die massasprinten tussen de allerbesten, dus we zijn allemaal benieuwd hoe dat zal gaan. En dan heb je nog Victor Campenaerts die in een Ronde van Frankrijk altijd het beste uit zichzelf haalt. De sfeer is alvast heel goed. Je voelt dat iedereen, ook de staff, er zin in heeft. De Tour, dat is een beetje als de Wereldbeker voetbal. Het is voor wielrenners het grootste event ter wereld. Dan staat iedereen z'n allerbest."

Maxim Van Gils werd vorig jaar nog tweede in rit 13, na een indrukwekkende etappe met aankomst boven op de Grand Colombier. "De Tour, dat is het allerhoogste niveau. Hier win je niet zomaar. Toen ik vorig jaar tweede werd, was dat een dubbeltje op zijn kant. Natuurlijk was ik blij. Ik reed mijn eerste Tour en werd tweede in zo'n rit. Achteraf kwam de ontgoocheling. En het gevoel dat winnen eigenlijk wel veel mooier is, zéker in de Tour is het verschil tussen eerste en tweede gigantisch. Maar het is bijzonder moeilijk."

Hij wil niet op de feiten vooruit lopen. Maar dromen mag altijd, vindt Van Gils. "Ik denk dat je bij een Grand Départ àltijd de ambitie moet hebben om een rit te winnen. Ik vermoed dat heel het peloton dat heeft. De eerste etappe al, tussen Firenze en Rimini, schotelt een parcours voor dat me vrij goed ligt. Al zullen véél renners die rit hebben aangeduid. Het is zo'n beetje Ardennen-achtig. De San Marino-klim is niet te steil en normaal loopt het in dalende lijn naar de finish daarna. Die klim daarvoor is wel vrij lastig. Sprinten met een klein groepje zou ideaal zijn. Ook de tweede etappe is wel iets voor mij. Daarin zit een steile klim van 1,9 kilometer aan iets meer dan 10 procent gemiddeld en die moeten we twee keer over. Ik hou niet zo van rondjes, dus ik hoop dat we er de eerste keer snel over zijn. Maar ook daarin zie ik wel kansen."

"Mijn seizoen was eigenlijk al geslaagd na het voorjaar, met winst in Frankfurt en derde plaatsen in de Strade Bianche en de Waalse Pijl onder andere. Dat kon haast niet beter. Ik start daarom met een heel fijn gevoel aan deze Tour, ik wil er echt van genieten. Ik voel me goed. Een gele trui pakken in het eerste weekend zou natuurlijk fantastisch zijn, dan is mijn carrière gewoon geslaagd (lacht). Ach, we zien wel. Ik hoop zaterdag of zondag te scoren."

 

Foto: PhotoNews